tisdag 24 mars 2009

Stater som fortfarande avrättar sin befolkning

Amnesty rapporterar att färre länder utnyttjade dödsstraffet förra året, det är glädjande. Men i de länder där staten fortfarande avrättar människor så ökade antalet avrättningar jämfört med förra året, vilket är oerhört tragiskt.

I rapporten står det även att Vitryssland är det sista landet i Europa som fortfarande använder sig av dödsstraffet, något som kanske inte är så förvånande då Vitryssland är en diktatur.

Andra länder så som Uzbekistan och Argentina avskaffade straffet förra året och tog därmed ett steg bort från länder som Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och USA.

USA avrättade förra året 37 personer och släppte fyra fria efter att de befunnits oskyldiga, samtliga hade suttit inspärrade i dödscell i över 10 år.

Amnestys rapport
DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du missat hela den diskussion som varit den senaste tiden om läkarnas mördande av för kostsamma medborgare. Det måste vara underbart att vara hycklare, när en läkare inte sätter in nödvändig vård på någon som begått det vidriga brottet att bli sjuk eller råkat ut för en olycka så applåderar du och dina gelikar. Men när någon har lämlästat, slakta eller utnyttjat å det grövsta någon stackars medborgare då ska vi vårda, det är ju så synd om de stackars kriminella.

Will sa...

"Har du missat hela den diskussion som varit den senaste tiden om läkarnas mördande av för kostsamma medborgare."

Det misstänka barnadråpet? Det är såvitt jag vet det enda som skulle kunna tolkas som mord den senaste tiden.

"Det måste vara underbart att vara hycklare, när en läkare inte sätter in nödvändig vård på någon som begått det vidriga brottet att bli sjuk eller råkat ut för en olycka så applåderar du och dina gelikar."

Nej det gör jag inte, varför skulle jag det?

"Men när någon har lämlästat, slakta eller utnyttjat å det grövsta någon stackars medborgare då ska vi vårda, det är ju så synd om de stackars kriminella."

Ja det ska vi göra bl.a.
Vi ska inte göra samma sak tillbaka i alla fall, eller vill du ha det som i Sovjet?